Vineri, 8 Mai, ora 15:00. “Spațiul cosmic vine la voi acasă: Marțienii vom fi noi”. O întâlnire cu Haritina Mogoșanu, astrobiolog.

5 May

Marțienii vom fi noi!

Vineri, 8 Mai, “Spațiul cosmic vine la voi acasă” din nou, cu prilejul întâlnirii cu Haritina Mogoșanu, astrobiolog. Haritina ne va vorbi despre explorarea planetei Marte și pregătirile misiunilor cu echipaj uman în medii analoge pe Terra.

Întâlnirea, organizată de către ESERO România – o colaborare între Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Română – va avea loc online prin intermediul unei sesiuni “Facebook Live” găzduită la adresa https://www.facebook.com/esero.romania/ .

Haritina Mogoșanu este un astrobiolog de origine română care locuieste in Noua Zeelandă, unde este directorul executiv al New Zealand Astrobiology Network www.astrobiology.nz, o organizatie non profit pe care a înființat-o in 2016 pentru a promova astrobiologia și a crea rețele de colaborare globale in astrobiologie. Haritina este și cercetător științific la Blue Marble Space Institute of Science https://bmsis.org și comunicator de științe spațiale și astronomie la planetariul din Wellington. În timpul liber, Haritina scrie despre stele, o pasiune pe care a purtat-o în suflet și care a purtat-o la rândul său prin emisfera sudică, unde este și producator de podcasturi pe teme astronomice. www.milky-way.kiwi
Un asteroid îi poartă numele – asteroidul 7101 Haritina https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=7101#content

Absolventă a facultății de horticultură din București, Haritina are un masterat in Managementul Mediului de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și un masterat in Securitate Internațională cu specializare în informații de la Massey University Noua Zeelandă în cadrul căruia a beneficiat de o bursa de internship la NASA Ames in California unde a studiat protecție planetară – în special pentru roverele ce sunt trimise pe Marte.

Haritina ne va prezenta despre experiența sa in programele de cercetare ce implică factorii umani pentru misiunile pe Marte și va răspunde apoi întrebărilor audienței. Prima misiune de acest gen in care a participat a fost ROMARS 2011, misiune organizată de către Agenția Spațială Română în anul 2011.

Ne vedem, așadar, Vineri, online, la  https://www.facebook.com/esero.romania/ 

%