Burse și cursuri de vară pentru profesori

29 Jun

Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România) organizează și în această vară (în condițiile în care organizarea de astfel de evenimente va rămâne în continuare permisă de normele sanitare impuse de către autorități în contextul pandemiei de covid-19) trei cursuri de inițiere pentru învățământul primar și secundar în locațiile deja știute la Cinciș, jud. Hunedoara și Mărișel jud. Cluj.
În acest an oferim pentru fiecare curs câte două burse de studiu (care includ cazare și pensiune completă pe durata cursului). Pentru toți cursanții, școlarizarea este gratuită, iar transportul este în sarcina fiecărui participant.

Pentru înscriere la cursuri precum și pentru burse vă rugăm să completați acest formular –https://forms.gle/pFqj6d4uzp8Seazd9

Locurile sunt limitate la 16 pentru fiecare curs, din care 14 nu sunt finanțate iar două sunt finanțate prin burse. Prin completarea formularului vă depuneți candidatura atât la burse cât și la participarea auto-finanțată. La fel, prin completarea formularului sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie prelucrate de către ESERO România, colaboratorii acestuia și ROSA.
Eligibilitate: orice profesor din învățâmântul primar, respectiv orice profesor din învățâmântul secundar din domeniile STEM (științelor, matematicii, fizicii, chimiei, biologiei, geografiei, roboticii, IT) care activează în România și care nu a mai beneficiat în trecut de vreun curs ESERO România. Un candiat se poate înscrie o singură dată și poate opta pentru un singur curs.

Calendarul cursurilor de vară:

1. Curs pentru profesorii din învățământul PRIMAR, 20-23 Iulie, Cinciș, jud. Hunedoara. Cursul are scopul de a le oferi participanţilor cunoştinţele necesare pentru a atrage elevii din învăţământul primar către materiile STEM (stiinţă, tehnologie, inginerie, matematică) prin intermediul fascinaţiei prezentate de către spaţiul cosmic. Vor fi abordate atât subiecte astronomice cât şi subiecte care ţin de explorarea spaţiului cosmic, cum ar fi misiuni spaţiale, aterizarea pe o cometă, viaţa în spaţiu sau cum devii astronaut.

2. Curs pentru profesorii din învățământul PRIMAR, 3-6 August, Mărișel, jud. Cluj. Cursul are scopul de a le oferi participanţilor cunoştinţele necesare pentru a atrage elevii din învăţământul primar către materiile STEM (stiinţă, tehnologie, inginerie, matematică) prin intermediul fascinaţiei prezentate de către spaţiul cosmic. Vor fi abordate atât subiecte astronomice cât şi subiecte care ţin de explorarea spaţiului cosmic, cum ar fi misiuni spaţiale, aterizarea pe o cometă, viaţa în spaţiu sau cum devii astronaut.

3. Curs pentru profesorii din învățământul SECUNDAR (gimnaziu și liceu) activi în domeniile STEM (științelor, matematicii, fizicii, chimiei, biologiei, geografiei, roboticii, IT), 6-9 August, Mărișel, jud. Cluj. Cursurile, care se vor desfășura în aceeași perioadă, vor avea două tematici principale:
• Științe și tehnologii spațiale, cursul fiind adresat în principal profesorilor de matematică și fizică
• Astrobiologie și științe spațiale, cursul fiind adresat în principal profesorilor de biologie, chimie și geografie.
O parte din curs va fi comună, reunind ambele grupe, iar alte componente ale cursului se vor desfășura în sesiuni paralele cu tematică specifică celor două grupe: tehnologii spațiale / robotică – pentru grupa de matematică-fizică, respectiv astrobiologie pentru grupa de biologie, chimie și geografie.

Criterii de acordare al burselor:
• Scurt eseu cu motivația participării (maximum 200 de cuvinte);
• Scurta descriere despre cum s-a abordat la clasa tematica spațiului cosmic (maximum 150 de cuvinte);
• O scurtă prezentare (.ppt) din timpul activitățiilor de la clasă (resurse educaționale, foto, etc). Se vor aprecia coerența prezentării, adaptabilitatea metodei de predare, integrarea subiectului spațiul cosmic în orele de la clasă.
• Scurta descriere despre activitățiile de diseminare.

Termenul limită de inscriere la cursul de la Cinciș (20-23 Iulie) este 6 Iulie 2020, iar profesorii selectați vor fi anunțați prin email până pe 10 Iulie inclusiv. Termenul limită de inscriere la cursurile de la Mărișel (3-6 August – primar, 6-9 August – secundar) este 13 Iulie 2020, iar profesorii selectați vor fi anunțați prin email până pe 17 Iulie inclusiv.
Evaluatori vor fi: un profesor independent din învățâmântul primar, un cercetător științific din cadrul ROSA și un manager ESERO România.

Cursurile nu sunt acreditate, dar reprezintă o acțiune în concordanță cu colaborarea stabilită între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Agenția Spațială Română (ROSA). Această colaborare este prevăzută în Protocolul nr.9203/13.04.2016 MENCȘ, 179/21.03.2016 ROSA.

Costuri: Pensiune completă în camera duble (cu alt cursant): 170 lei/zi la cursul de la Cinciș, respective 160 lei/zi la cursurile de la Mărișel. Fiecare grupă de cursanți va avea maxim 16 persoane. Celelalte locuri vor fi ocupate de către profesori care își exprimă disponibilitatea de a-și plăti singuri transportul, cazarea și pensiunea completă pe durata cursului. ESERO România nu percepe nici o taxa pentru școlarizare sau materialele puse la dispoziția cursanților. Transportul este în sarcina cursanților; intenționăm ca pentru cursurile de la Mărișel să punem la dispoziție câte o cursă de autobuz școlar la dus și la întors.

Locații: Pensiunea “Belvedere” din Cinciș, județul Hunedoara http://www.belvederecincis.ro/ (20-23 Iulie – primar) , respective pensiunea “Popasul Iancului” din Mărișel, județul Cluj http://turismmarisel.ro/ (3-6 August – primar, 6-9 August – secundar).