Pe locuri, fiți gata, CanSat!

20 Mar

Biroul European de Educație Spațială – ESERO România, principalul proiect educațional al Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA) îți oferă oportunitatea unică de a te alătura unei competiții captivante și educaționale – cea de-a zecea competiție națională de CanSat! Este un moment perfect pentru elevi și profesori din învățământul preuniversitar să își pună creativitatea și abilitățile practice în încercarea de a construi o mini-misiune spațială.

Data limită pentru înscrierea echipelor este 27.03.2024, tot ce trebuie să faci este să completezi formularul accesând butonul de mai sus. Ai ocazia să te implici într-o experiență fascinantă, în care vei construi și lansa propriul tău satelit în miniatură de la o altitudine de 1000m!

În plus, avem bucuria să colaborăm cu parteneri precum Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, împreună cu Facultatea de Inginerie Aerospațială, organizația de studenți 2 Space și Aeroclubul României. Alătură-te nouă în această aventură extraordinară și descoperă fascinația explorării spațiului!

Nu rata șansa de a fi parte dintr-o competiție care îți va deschide orizonturile și îți va stimula pasiunea pentru știință și tehnologie. Inscrie-te acum și fii gata să pornești într-o campanie de descoperire și experimentare cum nu ai mai văzut până acum.

Dar asta nu e tot! Între 31 mai și 3 iunie 2024, campusul POLITEHNICA București va găzdui o serie de activități menite să creeze experiența unică a unei călătorii fascinante prin univers la SpaceFEST – un festival de știință care va pune accent pe povestea fascinantă a aventurii omului în spațiu: Artemis – Journey to the Moon.

Ce este un CanSat?

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Calendar orientativ

Componența echipelor

Echipele compuse din patru pana la șase elevi (cu vârsta de peste 14 ani împliniți pana la 1 Aprilie 2023) și coordonați de către un cadru didactic vor propune designul unei mini-misiuni spațiale, vor da . detalii despre misiunea secundară, felul în care elevii își vor împărți lucrul în echipă, precum și modurile în care își vor promova misiunea.

Componența echipelor va trebui să respecte următoarele condiții:

  • Toți elevii vor trebui să fie înrolați în învățămăntul liceal la cursuri la zi.
  • Sunt acceptațe inclusiv echipe ale Palatelor Copiilor sau cluburilor (ca de exemplu CoderDojo) dacă elevii sunt înrolați la cursurile de învătământ liceal la zi.
  • Cel puțin 50% din membrii componenți ai echipei vor trebui să aibă cetățenia unui stat membru ESA sau al unui membru asociat.
  • Studenții nu pot participa la acestă competiție.
  • Fiecare echipă va fi coordonata de un singur profesor sau mentor. Acesta trebuie să fie un adult care va putea ghida echipa în etapele practice ale competiției și ăi va putea însoți în cadrul campaniei de lansare.
  • Un profesor sau un mentor va putea fi responsabil doar pentru o singură echipă per ediție.
  • Un profesor sau un mentor nu va putea să depună mai mult de două propuneri de echipă.
  • Nu se acepta substitutii in cadrul echipei pe parcursul competitiei. Componenta finala a echipei va fi comunicata organizatorilor până la finalul atelierului introductiv pentru profesori din luna martie.
  • In finala Europeana se va califica echipa care va obtine cel mai mare punctaj în etapa națională a  competiței.
  • Echipa căștigătoare a unei ediții naționale de CanSat nu poate participa în ediția urmâtoare decât cu jumătate din efectivul echipei originale.

Regulament/Guidelines

Echipele participante vor lua în considerare regulile de concurs și vor completa formularul de inscriere. Regulamentul românesc este disponibil online aici.

Limba oficială a competiției va fi engleza.