O noua competitie CanSat Romania deschisa!

28 Dec

banner_ips_cansat

ESERO România invită elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar să participe la cea de a doua competiţie naţionala de CanSat – România, 2016. Data limită pentru înscrierea echipelor la preselecție este 1 Februarie 2016.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat in volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – intr-o doza de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Selecție

Echipe compuse din patru pana la sase elevi (cu vârsta de peste 14 ani împliniți pana la 1 Aprilie 2016) și coordonați de către un cadru didactic vor trimite, pana la 1 Februarie 2016, un formular de înscriere completat disponibil online (apasa aici) la adresa cansat@rosa.ro. Formularul de înscriere va cuprinde detalii despre misiunea secundara, felul in care elevii își vor împărți lucrul in echipa, precum și modurile in care își vor promova misiunea.
Opt echipe vor participa la finala națională, aplicațiile selecționate vor ține cont și de o distribuție geografică echitabilă la nivelul României.
Echipele participante vor lua în considerare regulile de concurs descrise în regulamentul european disponibil pe site-ul  ESA (apasa aici).

The_2014_Cansat_teams_large

Workshop introductiv

Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate în finală, împreună cu alți opt profesori care si-au înscris echipele în concurs dar nu au fost selectați în finală, vor fi invitați să participe la Gura Humorului  la un workshop introductiv care se va desfășura intre 11-14 Februarie 2016. În cadrul acestuia vor fi tratate subiecte precum integrarea de senzori, analiza de semnale de comunicație, transmisia și prelucrarea datelor obținute, introducere în programarea de senzori, etc.

Campania de lansare 2016

Campania de lansare din cadrul Competiției Naționale de CanSat – Romania 2016 va avea loc la Suceava in a doua jumatate a lunii, 21-24 Aprilie . Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europenede CanSat ce va avea loc la sfarsitul lunii Iunie 2016 organizata de către AgențiaSpațială Europeană.

Primii pasi

Prima competiție de CanSat a avut loc in anul 1999 in SUA, urmându-i multe alte competiții naționale și internaționale. Echipa Nexus Suceava, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” – Suceava, coordonată de către dnul. profesor de Fizică Şutac Victor, a reprezentat România la competiţia europeană de CanSat din 2016 desfășurată în Portugalia.
Competițiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o prima experiență în ceea ce presupune o misiune spațiala reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor, etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifica, design tehnic, analiza și prezentarea a datelor, lucrul in echipa) cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).
Pentru competiția românească și europeană, fiecare CanSat va trebui să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară. Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de către CanSat la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic. Misiunea secundară este la alegerea fiecărei echipe și poate consta din activități cum ar fi măsurarea unor parametri mai avansați – ca de exemplu accelerația, localizarea GPS, măsurarea radiației din mediul înconjurător – sau o activitate precum aterizarea la punct fix sau eliberarea unui rover la aterizare.

Despre ESERO România

Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – România (ESERO – Romania www.esero.ro) este un proiect infiintat de către Agenția Spațială Europeană (ESA) in parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA), cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile românești primare şi secundare. Prin acest centru, ROSA și ESA doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.