Vineri, 10 Aprilie, ora 15:00: “Spațiul cosmic vine la voi acasă”. O întâlnire cu Dr. Laurențiu Caramete, Institutul de Științe Spațiale

7 Apr

Vinerea aceasta, 10 Aprilie 2020 începând cu orele 15:00, sunteți invitați, elevi și profesori deopotrivă, să participați la întâlnirea cu domnul Dr. Laurențiu Caramete, conducătorul Laboratorului de Cosmologie si Fizica Astroparticulelor in cadrul ISS (Institutul de Științe Spațiale, Măgurele). Întâlnirea, organizată de către ESERO România – o colaborare între Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Română – va avea loc online prin intermediul unei sesiuni “Facebook Live” găzduită la adresa https://www.facebook.com/esero.romania/ . Acolo îl veți putea urmări pe domnul Laurențiu Caramete discutând despre ” Noi frontiere in spatiu: cum se propune o misiune spatiala” și îi veți putea adresa întrebări prin intermediul funcției de chat.

Preocupat de astrofizica si programare inca din bancile liceului, Laurențiu Caramete si-a finalizat studiile cu un doctorat in astrofizica la Universitatea din Bonn, Germania, fiind absolvent si al Scolii Doctorale a institutului Max-Planck for Radioastronomy de asemenea din Bonn. Preocuparile prezente il leaga de studiul formarii si evolutiei gaurilor negre, al evolutiei galaxiilor folosing o multitudine de observatoare la sol (Pierre Auger Observatory), in apa si gheata
(ANTARES si ICECUBE) sau in spatiu (LISA).  Vineri ne va vorbi despre “Noi frontiere in spatiu: cum se propune o misiune spatiala”: “Unul din rolurile noastre ca si cercetatori este sa propunem noi misiuni spatiale. Astfel, voi prezenta oportunitatile de participare la misiuni spatiale create de apartenenta Romaniei la Agentia Spatiala Europeana, voi prezenta 4 exemple de propuneri de misiuni spatiale la care am participat si voi incheia cu prezentarea contributiei ISS la una din cele mai mari misiuni spatiale europene, LISA, ce va detecta si studia undele gravitationale din spatiu”.

Institutul de Științe Spațiale (ISS) desfășoară activități de cercetare fundamentală și tehnologică în domeniile fizicii spațiale și cele conexe, pe baza experienței acumulate și a colaborărilor internaționale. Principalele direcții de cercetare-dezvoltare sunt:
Fizică Teoretică și Fizică Matematică
Fizica Energiilor Înalte și Astrofizică
Fizica Astroparticulelor și Cosmologie
Tehnologie spațială și hardware pentru misiuni spațiale sau segmente la
sol și procesarea datelor provenite de la sateliți
Experimente, analiză de date și cercetări asupra plasmei spațiale
Microgravitație, Dinamică Spațială și Nanosateliți
Computing pentru aplicații și cercetări spațiale sau terestre
Aplicații ale tehnologiilor spațiale și de telecomunicații

Ne vedem cu toții vineri online, la  https://www.facebook.com/esero.romania/