Vineri, 22 Mai, ora 15:00. “Spațiul cosmic vine la voi acasă: Unde să te duci la pescuit în Univers”. O întâlnire cu Elisabeta Petrescu, astronom.

16 May

Vineri, 22 Mai, suntem invitați la o partidă de pescuit în Univers! Vom porni alături de Elisabeta Petrescu, astronom la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, în căutarea  unei planete cu atmosferă și apă în stare lichidă.

Când vom putea călători printre stele, vom petrece cu siguranță vacanțe și pe alte planete. Pentru o pasiune ca pescuitul, în primul rând ai nevoie de pești, adică de viață. Ce condiții trebuie să îndeplinească o planetă telurică pentru a avea atmosferă respirabilă, o temperatură suportabilă, apă în stare lichidă și viață avansată, dacă nu vrem să pescuim bacterii? Stelele ne vor da răspunsul la aceste întrebări cu mult înainte să putem merge până la ele. În prezentare, vom afla cum putem descoperi dacă o stea are planete, câte tipuri de planete există, care este zona de optim, cum putem detecta atmosfera și dacă aceasta poate să susțină viață. Explorați împreună cu noi, universul planetelor extrasolare.

Elisabeta Petrescu este astronom din pasiune la Observatorul Astronomic Urseanu din 2013. Termină în 2017 masterul de la Măgurele – Fizica atomului, particulelor elementare, astrofizică și aplicații. În prezent, se ocupă de popularizarea astronomiei pentru publicul larg, studierea asteroizilor și planetary defense.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu este singura instituție de acest fel deschisă publicului din Capitală. Ideea unui Observator Astronomic se conturează în 1908, când amiralul Vasile Urseanu devine președintele Societății Astronomice Române. Scopul principal era acela de înființare a unui observator astronomic popular, la care să aibă acces toți cei interesați. Între 2015-2017 cladirea a fost renovată și astăzi puteți vizita expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul”, expoziții temporare, să faceți observații de pe terasa astronomică și din cupolă.

Întâlnirea, organizată de către ESERO România – o colaborare între Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Română – va avea loc online prin intermediul unei sesiuni “Facebook Live” găzduită la adresa https://www.facebook.com/esero.romania/ .

Ne vedem, așadar, Vineri, 22 Mai, la ora 15, pentru a porni în univers în căutarea  unei planete cu atmosferă și apă în stare lichidă.