Exo-Ro 2021. Să cunoaștem echipele: “Mikó”

Echipa Mikó de la Colegiul Național ”Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, județul Covasna este formată din cinci membri, fiind coordonată de profesoara Pető Mária. Csiszér Csanád, responsabil pentru proiectarea mecanică și construcție, Gergely Zsolt împreună cu Vitus Szabolcs se ocupă de programare, analiza de date și sistemul de comunicare, Simon-Zsók Anett este liderul echipei, coordonatorul științific și administrativ, iar Vörös Ábel este responsabil pentru proiectarea electrică și navigarea roverului.

Misiunea noastră primară este definită de regulament, măsurarea temperaturii și presiunii atmosferice, controlul și navigarea roverului pe traseu prin IP și prinderea unui eșantion de maximum 50g cu un braț robotic. Misiunea secundară este foarte asemănătoare cu misiunile de pe Marte ale NASA. Roverul este conceput pentru a detecta caracteristicile de mediu ale unui loc neexploatat. În primul rând, am dori să măsurăm indicii spectrului electromagnetic: UV, vizibil și infraroșu (cu senzorul SI1145). De asemenea, scopul nostru este de a determina calitatea aerului (cu senzorul SGP30), umiditatea relativă și concentrația unor gaze atmosferice. În ceea ce privește mișcarea, dorim să analizăm datele senzorului inerțial, care include giroscopul, accelerometrul și magnetometrul. Cheia misiunii noastre secundare este crearea unui website public în care să putem monitoriza datele primite și să creăm diagrame 2D și 3D.

Două camere video sunt atașate roverului. Dorim să creăm un sistem de evitare a obstacolelor cu camera video, pentru a proteja echipamentele de accidente. Proiectarea roților este similară cu roțile roverului Perseverance. Roverul va fi controlat cu ajutorul unei aplicații, de pe server, care asigură stocarea datelor netrimise până când conexiunea va fi restabilită în cazul unor probleme. Toate datele vor fi criptate și verificate, folosind diferite metode pentru a proteja proiectul de orice încercare de furt de date sau pierderi de transmisie.”