Start : CanSat 2022

14 Jan

ESERO România invită elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar să participe la cea de-a opta competiţie naţionala de CanSat – România, 2022. Data limită pentru înscrierea echipelor este 15.02.2022.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Selecția echipelor

Echipele compuse din patru pana la șase elevi (cu vârsta de peste 14 ani împliniți pana la 1 Aprilie 2022) și coordonați de către un cadru didactic vor trimite, pana la 15.02.2022, un formular de înscriere completat disponibil online la adresa https://tinyurl.com/cansatRo2022 , Formularul de înscriere va cuprinde detalii despre misiunea secundară, felul în care elevii își vor împărți lucrul în echipă, precum și modurile în care își vor promova misiunea.

Componența echipelor va trebui să respecte următoarele condiții:

  • Toți elevii vor trebui să fie înrolați în învățămăntul liceal la cursuri la zi.
  • Sunt acceptațe inclusiv echipe ale Palatelor Copiilor sau cluburilor (ca de exemplu CoderDojo) dacă elevii sunt înrolați la cursurile de învătământ liceal la zi.
  • Cel puțin 50% din membrii componenți ai echipei vor trebui să aibă cetățenia unui stat membru ESA sau al unui membru asociat.
  • Studenții nu pot participa la acestă competiție.
  • Fiecare echipă va fi coordonata de un singur profesor sau mentor. Acesta trebuie să fie un adult care va putea ghida echipa în etapele practice ale competiției.
  • Un profesor sau un mentor va putea fi responsabil doar pentru o singură echipă pe an.
  • Un profesor sau un mentor nu va putea să depună mai mult de două propuneri de echipă.
  • Un singur  un elev care a mai participat într-o altă campanie Europeană de CanSat mai are dreptul de a mai participa incă o dată în competiția românească de CanSat . Excepție fac elevii care au participat in Campania românească de CanSat dar nu s-au calificat în finala europeana. Detalii în Guidelines 2022.
  • Nu se acepta substitutii in cadrul echipei pe parcursul competitiei. Componenta finala a echipei va fi comunicata organizatorilor până la finalul atelierului introductiv pentru profesori din luna februarie.
  • In finala Europeana se va califica echipa care va obtine cel mai mare punctaj în etapa națională a  competiței.

Echipele participante vor lua în considerare regulile de concurs descrise in formularul de inscriere si in regulile descrise in regulamentul romanesc disponibil online aici, mutatis mutandis, si mai apoi cele descrise în regulamentul european disponibil pe site-ul  ESA (https://cansat.esa.int/guidelines/). Limba oficială a competiției va fi engleza.