Asteroid numit în memoria profesorului român Marin Bica

23 Oct

1157_1 Un grup de 10 studenți români, condus de Cristian Lazăr (22 ani, dreapta în imagine), a propus numirea unui asteroid în memoria profesorului lor, Marin Bica, în cadrul campaniei internaționale “Name an asteroid”. Propunerea studenților a fost aleasă drept câștigătoare alături de altele cinci, selectate din 1500 de înscrieri. Competiția a fost demarată la sfârșitul anului 2013 de către grupul de lucru “Obiecte din Proximitatea Terrei” (Near Earth Objects) din cadrul Consiliului Consultativ al Generației Spațiale (SGAC). Câştigătorii au fost anunţaţi oficial sâmbătǎ, 11 octombrie 2014, astfel încât la momentul actual asteroidul (4633) 1988AJ5 poartă deja numele “MarinBica”.

Numele propus de participanţii romani a fost selectat de către SGAC dintre cele 1500 de propuneri din întreaga lume, fiind trimis ulterior către Uniunea Astronomică Internațională (Internaţional Astronomical Union – IAU), singura organizație din lume care poate oferi nume oficiale corpurilor cerești.

Asteroidul (4633) 1988AJ5 face parte din centura principală de asteroizi, aflată între Marte și Jupiter. Aflat la o distanță de 2.914 UA față de Pământ (1 unitate astronomică=distanța de la Pământ la Soare), asteroidul face o rotație completă în jurul Soarelui în 5.67 ani, are o magnitudine de 12.8 și un diametru estimat la 9 km.

“Sunt foarte, foarte fericit și mândru de această veste. Nu pot să exprim în cuvinte cât sunt de fericit că acest lucru s-a întâmplat! Marin Dacian Bica a fost profesorul meu cu care am studiat astronomie și astrofizică extracuricular. A fost un om deosebit și a decedat tragic. Sunt foarte fericit că am propus ideea ca un asteroid să îi poarte numele pentru că a adus multe contribuții atât astronomiei românești cât și internaționale”, a mărturisit Cristian Lazăr după ce a aflat că propunerea sa a fost acceptată.

În calitate de profesor de fizică la Școala Generală „Dacia” și membru fondator al Astroclubului „Meridian Zero” din Oradea, Marin Bica a adus nenumărate contribuţii în astronomie, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. El a coordonat ani la rând Lotul Naţional de Astronomie şi Astrofizica, obţinând cu elevii săi medalii de aur şi argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, ridicând stacheta României pe planul predării științei.

”Merită această onoare! Acum este printre stele, la propriu și la figurat! Sunt extraordinar de încântată că am avut onoarea să îl cunosc și că am putut să fac acest lucru pentru el!”, a spus la rândul său Ioana Tatarciuc (17 ani), una dintre elevele participante la proiect.

Daniel Cosovanu a adăugat: “Cred că acordarea numelor corpurilor cerești este un proces foarte important, pentru că ne apropie de Univers și arată fascinația oamenilor pentru spațiu. Oamenii au inventat povești despre stele, planete și constelații din cele mai vechi timpuri, însă acum este timpul să creăm povești despre asteroizi, povești pe care le vom iubi pentru că ne-au făcut să visăm și să ne imaginăm ce este dincolo de Terra”.

Campania internațională susţinută de SGAC a început la sfârşitul lui 2013 cu scopul de a denumi un asteroid. Asteroizii sunt obiecte solide rămase în urma formării sistemului nostru solar. Au dimensiuni care variază de la câțiva metri până la kilometri și mulți dintre ei orbitează în jurul Soarelui între orbita lui Marte și cea a lui Jupiter, în centura de asteroizi. În această campanie 6 asteroizi şi-au primit numele.

Conducătorul proiectului inițiat de SGAC, Alex Karl, a declarat că: “Această campanie s-a bucurat de un real success. Am avut propuneri din 85 de țări, iar selectarea numelor a fost o adevărată provocare. Este extraordinar să văd că cineva din România a fost selecționat. Aș dori să îl felicit pe Cristian pentru că a făcut propunerea, și pe toți cei implicați care au făcut acest lucru posibil”.

Consiliului Consultativ al Generației Spațiale — Space Generation Advisory Council (SGAC) este o organizație non-guvernamentală internațională cu sediul în Viena, Austria, care reunește studenți și tineri interesați de științele spațiale și care le permite să își exprime cuvântul în problemele legate de spațiu. SGAC este reprezentată de maxim două persoane de contact în fiecare țară.

Proiectul “Obiecte din Proximitatea Terrei” (Near Earth Objects) a fost creat pentru a ajuta comunitatea internațională de apărare planetară să pre-întâmpine una dintre cele mai dificile probleme naturale. Participanții grupului își aduc aportul prin rapoarte anuale, competiții, participări la conferințe și proiecte publice legate de obiectele din proximitatea Terrei.