Au fost aleşi finaliştii primei competiții Naționale “Cansat – România”

5 Feb

Preselecţia competiţiei naţionale de CanSat – România 2015 s-a încheiat, opt echipe dintre cele 21 înscrise fiind selectate pentru a participa la faza naţională, programată la Timişoara în prima săptămână a lunii aprilie. Evenimentul este organizat anul acesta pentru prima dată în România, fiind coordonat de ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială.

În perioada 3 – 5 februarie, ESERO România organizează un training la care iau parte profesorii coordonatori ai celor opt echipe finaliste, alături de alţi profesori dintre cei înscrişi la preselecţie alături de echipele lor, dar care nu s-au calificat în finală. Workshopul introductiv se desfăşoară la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara, fiind susţinut de către profesorii Sandu Golcea şi Alexandru Iovanovici. Cu această ocazie vor fi puse în discuţie aspecte teoretice şi practice ale CanSat, cum ar fi integrarea de senzori, analiza de semnale de comunicație, transmisia și prelucrarea datelor obținute, introducerea în programarea de senzori etc.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Cele opt echipe selectate pentru etapa finală de ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA) pe baza calităţii propunerii sunt:

  • Echipa Nexus Suceava, de la Colegiul Naţional Petru Rareş şi Colegiul Naţional Ştefan cel Mare – Suceava, coordonată de către dnul. profesor Şutac Victor
  • Echipa TOMIS, de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân – Constanța, coordonată de către dnul. profesor Băraru Ion
  • Echipa Rocket Engineers, de la Colegiul Naţional Ienăchiță Văcărescu din Târgovişte, coordonată de către domnul profesor State Gabriel
  • Echipa Astrobotica Spirit 001, de la Astrobotic Club şi Colegiul Naţional Carol I din Craiova, echipă coordonată de către dnul. profesor Georgescu Octavian
  • Echipa LGM SAT ONE de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timişoara, echipă coordonată de către doamna profesoară Cucu Dorina
  • Echipa Pegas de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu şi Liceul Teoretic Lucian Blaga din Cluj-Napoca, echipă coordonată de către domnii profesori Gavril Tecar şi Bâlc Vasile
  • Echipa SzMK CanSat de la Liceul Teoretic Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, echipă coordonată de către doamna profesoară Pető Mária
  • Echipa INGENIUM de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti, echipă coordonată de către doamna profesoară Ioana Stoica.

Campania de lansare din cadrul Competiției Naționale de CanSat – România 2015 va avea loc la Timişoara la începutul lunii aprilie 2015. Atunci, CanSat-urile echipelor finaliste vor fi lansate la înălţimea de 1 km pentru a coborî apoi cu paraşuta la sol.

Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat, care va fi organizată de către Agenția Spațială Europeană (ESA) lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 Iunie 2015.

În finala din Portugalia, misiunea principală este aceeași pentru toate echipele participante: să construiască un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Datele trebuie să fie transmise de către CanSat cel puțin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza și afișa pe un grafic.

Misiunea secundara CanSat poate fi aleasă de fiecare echipă participantă în funcție de preferinţe. De exemplu, aceasta ar putea consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiații din jur, sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o țintă.

DSC_0667