Curs de initiere in activitati si tehnologii spatiale pentru profesorii de matematica si fizica, Marisel, 31 August- 3 Septembrie 2015

4 Aug

ESERO Romania organizeaza, in perioada 31 august- 3 Septembrie 2015, un curs de initiere in activitati si tehnologii spatiale. Cursul se va desfasura la Marisel, judetul Cluj, in locatia Scolii de Vara “Generatia Urmatoare”.

Continut: Cursul are ca scop folosirea spatiului cosmic ca un context atractiv pentru predarea materiilor STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica). Vor fi abordate subiecte precum prezentarea ESERO Romania, a resurselor educative ale Agentiei Spatiale Europene, notiuni de baza de astronomie, satelitii artificiali ai Pamantului, notiuni de baza ale telecomunicatiilor spatiale, CanSat, precum si activitati practice (Receptia undelor electromagnetice de joasa frecventa. Realizarea analizei spectrale a semnalelor receptionate si interpretarea spectrelor obtinute; Transmiterea semnalului vocal prin intermediul unor corzi elastice; Determinarea directiei meridianului locului si momentului in care Soarele traverseaza acest meridian; Scanarea cerului cu un radiotelescop de uz didacticsi realizarea unei harti radio elementare a cerului vizibil; Transmiterea de imagini si sunet pe cale radio, la mare distanta, utilizand antene de receptie de mare directivitate; Utilizarea receptoarelor GPS pentru determinarea orei exacte si a coordonatelor geografice. Transformari de coordonate geografice exprimate in format zecimal in coordonate exprimate in format sexazecimal si invers. Vizita la Centrul de cercetrare stiintifica si tehnologica al firmei BITNET CCSS. Receptia unor imagini ale Pamantului transmise in timp real, linie cu linie, de satelitii meteorologici ai NOAA; observatii astronomice in functie de conditiile meteo).

 

marisel3

Locatie: Pensiunea “Popasul Iancului” Marisel  (www.turismmarisel.ro) / Observatorul Astronomic Marisel , jud. Cluj

Numar participanti: 20 (locuri limitate)

Sprijin material: Se asigura gratuit scolarizare, cazare in camera dubla si masa pentru trei zile – 31 august – 3 septembrie 2015 si, transport dus-intors Cluj-Marisel cu autocar organizat ( Autocarul va pleca din Cluj in jurul orei 10.00 AM). Transportul din localitatea de domiciliu pana la Cluj si inapoi este in sarcina participantului.

Eligibilitate: Cursul se adreseaza profesorilor de matematica sau fizica din invatamantul gimnazial sau liceal din Romania.

Criterii de selectie: Candidatii vor trebui sa demonstreze competenta precum si interesul de a disemina cunostintele si experienta dobandita in cadrul cursului catre alti profesori de liceu sau gimnaziu si catre un numar cat mai mare de elevi, in cadrul unor ” cercuri pedagogice” (ale profesorilor), grupuri de excelenta (ale elevilor) sau alte organisme similare, pentru a atrage cat mai multi elevi catre stiinte si tehnologii spatiale. Selectia participantilor va tine cont si de o cat mai echitabila distributie geografica.

Pentru a candida: Profesorii care doresc sa candideze vor trimite completat formularul atasat la adresa de email esero@rosa.ro pana la data de 18 August 2015. Candidatii vor fi informati in legatura cu selectia la data de 20 August 2015.

Curs de initiere in activitati si tehnologii spatiale – Form