Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic – 2016 (4-10 Octombrie)

15 Sep

În baza protocolului de colaborare încheiat de Agenția Spațială Română (ROSA), coordonatorul național al activităților spatiale din România, cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, unitățile de învățămât sunt invitate să participle la Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic, 4-10 Octombrie.
Sarbatorita în fiecare an din 1999, cand a fost instituita de catre Adunarea Generala a ONU, Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic este cel mai mare eveniment de popularizare a activităților spațiale dedicat publicului larg – anul trecut avand loc peste 1.800 de manifestări susținute în 73 de țări, inclusiv în România.
În fiecare an, Asociația Săptămânii Mondiale a Spațiului (WSWA) alege o temă centrală a evenimentului, care în acest an va fi “Teledetecția Trasează Viitorul”, făcând referire la Observarea Pământului din spațiu, cu beneficii pentru omenire.
Participarea la eveniment în calitate de organizator este deschisă oricărei organizații sau instituții care dorește să promoveze beneficiile spațiului către comunități locale. Tipurile de activități sunt la alegerea organizatorilor, atâta timp cât se încadrează în tema generală a evenimentului. Evenimentele pot fi adresate atât elevilor, cât și angajaților, reprezentanților guvernamentali, din mass-media sau publicului larg.
Cei care vor să participe în calitate de organizatori locali pot folosi numele și sigla WSW în materialele de promovare, precum și afișul oficial (http://www.worldspaceweek.org/media/poster/ ), realizat de un tânăr artist în vârstă de 17 ani din Croația.
Regulament:
• Organizatorii locali vor înscrie evenimentul în calendarul global al WSW (http://www.worldspaceweek.org/events/add-event/), fiind încurajați să utilizeze hastagul oficial (#WSW2016) in postarile lor. O serie de evenimente avand loc in aceeasi institutie se considera oficial ca un singur eveniment, inscrierea sa facandu-se o singura data.
• La terminarea evenimentului, organizatorii vor actualiza datele de pe site-ul World Space Week, furnizand numarul de participanti si scriind un raport foarte sumar.
• Organizatorii de evenimente din România vor posta, la terminarea evenimentului, fotografii și un scurt raport pe pagina oficială de Facebook a WSW România – https://www.facebook.com/groups/1616932628561253/ – o singura postare pe eveniment.
• Evenimentele vor trebui sa inceapa sau sa se incheie in prima jumatate a lunii Octombrie, si vor trebui sa aiba legatura cu spatiul cosmic – de preferat, dar nu obligatoriu, cu tema anuala, si de preferat in timpul saptamanii 4-10 Octombrie.
În 2015, țara noastră s-a clasat printre primele cinci țări cu cel mai mare număr de evenimente, după ce a ocupat și locul I la alte ediții. Pentru mai multe detalii despre WSW 2016, vă rugăm să consultați pagina oficială (http://www.worldspaceweek.org/) sau să-l contactați pe Virgiliu Pop, Coordonator Educație la ROSA și Manager ESERO România (virgiliu punct pop @ rosa punct ro).
Despre World SpaceWeek
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că World SpaceWeek va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă: 4-10 octombrie, aceste date comemorând două evenimente: 4 octombrie 1957: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiuluişi 10 octombrie 1967: Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.
Eevenimentul World SpaceWeek este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). WSWA conduce o echipă globală de Coordonatori Naționali, care promovează celebrarea World SpaceWeek în propriile țări.
Începând cu prima ediție, World SpaceWeek a crescut în amploare, devenind cel mai mare eveniment public din întreaga lume dedicat celebrării spaţiului.
Credit imagine (http://www.worldspaceweek.org/media/logo/): WSWA
14358811_1795851253985209_1372961124762972442_n