Curs de iniţiere în astronomie şi ştiinţe spaţiale pentru cadrele didactice din învăţământul primar

10 Oct

Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România) organizează, in colaborare cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), în perioada 31 Octombrie – 3 Noiembrie 2016, un curs de iniţiere în astronomie şi ştiinţe spaţiale. Cursul se adresează cadrelor didactice din învăţământul primar şi se va desfăşura în cadrul complexului turistic Casa Matei (www.casa-matei.ro)din judeţul Buzău.

Lectori din partea ROSA si SARM vor petrece 4 zile si 3 nopti alaturi de cursanti, deslusindu-le din tainele cerului si ale explorării spaţiului cosmic.

Conţinut: Cursul are scopul de a le oferi participanţilor cunoştinţele necesare pentru a atrage elevii din învăţământul primar către materiile STEM (stiinţă, tehnologie, inginerie, matematică) prin intermediul fascinaţiei prezentate de către spaţiul cosmic. Vor fi abordate atât subiecte astronomice cum ar fi orientarea pe bolta cerului, stele şi constelaţii, instrumente astronomice şi observaţii nocturne cât şi subiecte care ţin de explorarea spaţiului cosmic, cum ar fi misiuni spaţiale, aterizarea pe o cometă, viaţa în spaţiu sau cum devii astronaut.

Locaţie: Pensiunea Casa Matei (www.casa-matei.ro)din judeţul Buzău.

Locuri: limitate

Înscriere: (click aici), până la data de 23 Octombrie 2016

Sprijin material: Se asigură gratuit şcolarizare, cazare în cameră dublă/triplă şi masa pentru perioada 31 Octombrie – 3 Noiembrie 2016. Transportul din localitatea de domiciliu până la locul desfășurării cursului şi înapoi este în sarcina participantului.

Eligibilitate: Cursul se adresează învăţătorilor şi institutorilor din învăţământul primar din România (clasele I-IV), precum şi profesorilor din cluburi ale copiilor / afterschools cu activitate în grupa de vârstă a claselor I-IV.

Criterii de selecţie: Candidaţii vor trebui să demonstreze competenţă, precum şi interesul de a disemina cunoştinţele şi experienţa dobândită în cadrul cursului către elevii lor, precum şi către alţi învăţători din localitatea de domiciliu, pentru a atrage cât mai mulţi elevi către astronomie, ştiinţe / tehnologii spaţiale şi materii STEM. Selecţia participanţilor va ţine cont şi de o cât mai echitabilă distribuţie geografică în cadrul celor 8 regiuni de dezvoltare ale României.

Selecţie participanţi: Cadrele didactice care doresc să candideze vor completa un formular de inscriere online (click aici), până la data de 23 Octombrie 2016, cu urmatoarele informaţii:

  • Nume, prenume, data naşterii, date de contact (e-mail, telefon)
  • Funcţia şi unitatea de învăţământ
  • În maximum 300 de cuvinte, motivaţia participării, incluzând experienţa anterioară (unde este cazul) şi modul în care candidatul se angajează să transmită mai departe elevilor şi colegilor săi cunoştinţele dobândite prin participarea la acest curs.

Candidaţii vor fi informaţi în legatură cu rezultatele selecţiei pe data de 25 Octombrie 2016. Candidaţii selectaţi care au acceptat oferta de participare vor trebui să semneze un angajament prin care se obligă să restituie contravaloarea cursului dacă nu participă la acesta, cursul fiind finanţat de către ESERO România.