Campania CanSat 2017: Start!

21 Dec

ESERO România invită elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar să participe la cea de a treia competiţie naţionala de CanSat – România, 2017. Data limită pentru înscrierea echipelor la preselecție este 22 ianuarie 2017.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat in volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – intr-o doza de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Selecție

Echipe compuse din patru pana la sase elevi (cu vârsta de peste 14 ani împliniți pana la 1 Aprilie 2017) și coordonați de către un cadru didactic vor trimite, pana la 22 ianuarie 2016, un formular de înscriere completat disponibil online (apasa aici) la adresa cansat@rosa.ro. Formularul de înscriere va cuprinde detalii despre misiunea secundara, felul in care elevii își vor împărți lucrul in echipa, precum și modurile in care își vor promova misiunea.
In finala competitiei nationale de CanSat – Romania 2017 se vor califica, competitiv, opt echipe, dupa cum urmeaza:

  • Patru echipe din categoria “avansati”, reprezentand scoli care au participat in editiile anterioare sau echipe coordonate de profesori care au mai participat la competitia nationala de CanSat in anii anteriori;
  • Patru echipe din categoria “incepatori”, reprezentand institutii care nu au participat pana acuma la competitia nationalade CanSat.

Numarul maxim de fosti elevi participanti inscrisi intr-o echipa este limitat la jumatate din componenta echipei. Ex:echipa are in componenta 5 elevi, doar 2 fosti participanti sunt eligibili pentru inscrierea in competitia din acest an.

Nu se acepta substitutii in cadrul echipei pe parcursul competitiei. Componenta finala a echipei va fi comunicata organizatorilor pana la finalul atelierului introductiv pentru profesori de la inceputul lunii februarie.
In cazul neprezentarii in finala a unei echipei, membrii acesteia vor fi sanctionati prin neeligibilitatea participarii timp de 2 ani la alte concursuri si evenimente organizate de ESERO Romania.

In finala Europeana se va califica echipa care va obtine cel mai mare punctaj, indiferent de categoria la care participa.

Echipele participante vor lua în considerare regulile de concurs descrise in formularul de inscriere si in regulile descrise in regulamentul romanesc (apasa aici) si mai apoi cele descrise în regulamentul european disponibil pe site-ul  ESA (apasa aici)

Workshop introductiv

Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate în finală, împreună cu alți profesori care si-au înscris echipele în concurs dar nu au fost selectați în finală, vor fi invitați să participe la  la un workshop introductiv care se va desfășura intre 4-7 Februarie 2017. În cadrul acestuia vor fi tratate subiecte precum integrarea de senzori, analiza de semnale de comunicație, transmisia și prelucrarea datelor obținute, introducere în programarea de senzori, etc.

Campania de lansare 2017

Campania de lansare din cadrul Competiției Naționale de CanSat – Romania 2017 va avea loc in a doua jumatate a lunii aprilie, 19-23 Aprilie 2017 . Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europenede CanSat ce va avea loc la sfarsitul lunii Iunie 2017 organizata de către AgențiaSpațială Europeană.

calendar-captura-cansat-2017