Curs de initiere in activitati si tehnologii spatiale pentru profesorii de matematica si fizica, Marisel, 10-13 August 2017

28 Jun

ESERO Romania organizeaza, in perioada 10-13 August 2017, un curs de initiere in activitati si tehnologii spatiale. Cursul se va desfasura la Marisel, judetul Cluj.

Continut: Cursul are ca scop folosirea spatiului cosmic ca un context atractiv pentru predarea materiilor STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica). Vor fi abordate subiecte precum prezentarea ESERO Romania, a resurselor educative ale Agentiei Spatiale Europene, notiuni de baza de astronomie, satelitii artificiali ai Pamantului, notiuni de baza ale telecomunicatiilor spatiale, CanSat, precum si activitati practice (Receptia undelor electromagnetice de joasa frecventa. Realizarea analizei spectrale a semnalelor receptionate si interpretarea spectrelor obtinute; Transmiterea semnalului vocal prin intermediul unor corzi elastice; Determinarea directiei meridianului locului si momentului in care Soarele traverseaza acest meridian; Scanarea cerului cu un radiotelescop de uz didacticsi realizarea unei harti radio elementare a cerului vizibil; Transmiterea de imagini si sunet pe cale radio, la mare distanta, utilizand antene de receptie de mare directivitate; Utilizarea receptoarelor GPS pentru determinarea orei exacte si a coordonatelor geografice. Transformari de coordonate geografice exprimate in format zecimal in coordonate exprimate in format sexazecimal si invers. Vizita la Centrul de cercetrare stiintifica si tehnologica al firmei BITNET CCSS. Receptia unor imagini ale Pamantului transmise in timp real, linie cu linie, de satelitii meteorologici ai NOAA; observatii astronomice in functie de conditiile meteo).

Locatie: Pensiunea “Popasul Iancului” Marisel (www.turismmarisel.ro) / Observatorul Astronomic Marisel , jud. Cluj

Numar participanti: 20 (locuri limitate)

Sprijin material: Se asigura gratuit scolarizare, cazare in camera dubla sau tripla si masa pentru trei zile – 10-13 August 2017 si transport dus-intors Cluj-Marisel cu autocar organizat ( Autocarul va pleca din Cluj in jurul orei 10.00 AM). Transportul din localitatea de domiciliu pana la Cluj si inapoi este in sarcina participantului.

Eligibilitate: Cursul se adreseaza profesorilor de matematica sau fizica din invatamantul gimnazial sau liceal din Romania.

Criterii de selectie: Candidatii vor trebui sa demonstreze competenta precum si interesul de a disemina cunostintele si experienta dobandita in cadrul cursului catre alti profesori de liceu sau gimnaziu si catre un numar cat mai mare de elevi, in cadrul unor ” cercuri pedagogice” (ale profesorilor), grupuri de excelenta (ale elevilor) sau alte organisme similare, pentru a atrage cat mai multi elevi catre stiinte si tehnologii spatiale. Selectia participantilor va tine cont si de o cat mai echitabila distributie geografica.

Pentru a candida: Profesorii care doresc sa candideze vor completa un formular online disponibil la http://tinyurl.com/marisel2017 pana la data de 28 Iulie 2017. Candidatii vor fi informati in legatura cu selectia la data de 30 Iulie 2017.