Campania CanSat 2018: Start!

22 Dec

ESERO România invită elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar să participe la cea de a patra competiţie naţionala de CanSat – România, 2018. Data limită pentru înscrierea echipelor la preselecție este 28 ianuarie 2018.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Selecția echipelor

 1. Echipele mixte (fete /băieți), compuse din patru pana la șase elevi (cu vârsta de peste 14 ani împliniți pana la 1 Aprilie 2018) și coordonați de către un cadru didactic vor trimite, pana la 28 ianuarie 2018, un formular de înscriere completat disponibil online (aici) la adresa cansat@rosa.ro. Formularul de înscriere va cuprinde detalii despre misiunea secundară, felul în care elevii își vor împărți lucrul în echipă, precum și modurile în care își vor promova misiunea.
  In finala competitiei nationale de CanSat – Romania 2018 se vor califica, competitiv, opt echipe. Selectia participantilor va tine cont si de o cat mai echitabila distributie geografica.
 2. Componența echipelor va trebui să respecte următoarele condiții:
  • Toți elevii vor trebui să fie înrolați în învățămăntul licel la cursuri la zi.
  • Sunt acceptațe inclusiv echipe ale Palatelor Copiilor sau cluburilor (ca de exemplu CoderDojo) dacă elevii sunt înrolați la cursurile de învătământ liceal la zi.
  • Cel puțin 50% din membrii componenți ai echipei vor trebui să aibă cetățenia unui stat membru ESA sau al unui membru asociat.
  • Studenții nu pot participa la acestă competiție.
 3. Fiecare echipă va fi coordonata de un singur profesor sau mentor. Acesta trebuie să fie un adult care va putea călători alături de echipă în etapele practice ale competiției.
 4. Un profesor sau un mentor va putea fi responsabil doar pentru o singură echipă pe an.
 5. Un profesor sau un mentor nu va putea să depună mai mult de două propuneri de echipă.
 6. Nici un elev care a mai participat într-o altă campanie Europeană de CanSat nu mai are dreptul de a mai participa incă o dată în competiția românească de CanSat . Excepție fac elevii care au participat in Campania românească de CanSat dar nu s-au calificat în finala europeana. Detalii în Guidelines 2018.
 7. Nu se acepta substitutii in cadrul echipei pe parcursul competitiei. Componenta finala a echipei va fi comunicata organizatorilor până la finalul atelierului introductiv pentru profesori de la începutul lunii februarie.
 8. In cazul neprezentării în finală a unei echipe, membrii acesteia vor fi sanctionati prin neeligibilitatea participarii timp de 2 ani la alte concursuri si evenimente organizate de ESERO Romania.

In finala Europeana se va califica echipa care va obtine cel mai mare punctaj în etapa națională a  competiței.

Echipele participante vor lua în considerare regulile de concurs descrise in formularul de inscriere si in regulile descrise in regulamentul romanesc disponibil online aici si mai apoi cele descrise în regulamentul european disponibil pe site-ul  ESA (apasa aici).

Limba oficială a competiției va fi engleza.

Workshop introductiv CanSat și Astro-Pi

Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate în finală, împreună cu alți profesori care si-au înscris echipele în concurs dar nu au fost selectați în finală, vor fi invitați să participe  la un workshop introductiv care se va desfășura intre 8-11 Februarie 2018 la Gura Humorului, jud. Suceava. În cadrul acestuia vor fi tratate subiecte precum integrarea de senzori, analiza de semnale de comunicație, transmisia și prelucrarea datelor obținute, introducere în programarea de senzori, etc.

Menționăm că în cazul în care un profesor coordonator selectat a mai participat la alte sesiuni de formare CanSat sau Astro Pi nu va fi invitat la cursul introductiv.

Campania de lansare 2018

Campania de lansare din cadrul Competiției Naționale de CanSat – România 2018 va avea loc in prima jumătate a lunii Mai . Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat ce va avea loc la între 27 Iunie-1 Iulie 2018 organizată de către AgențiaSpațială Europeană.

 

Etapa 1: Selectie
Activitate Termen limita
Inscrierea 22.12.2017
Deadline limita pentru inscriere 28.01.2018
Anuntul echipelor selectate 31.01.2018

 

Etapa 2: Introductory Workshop
Activitate Termen limita
Atelier introductiv pentru profesori 08-11.02.2018

 

Etapa 3: CanSat Constructie
Activitate Termen limita
Raport  1 (Preliminary design review) 18.03.2018
Raport 2 (Critical design review) 22.04.2018

 

Etapa 4: Launch Campaign
Activitate Termen limita
Launch Campaign   May 2018