Inscrieri in competitia nationala de rovere Exo-RO, Timișoara, 28 Noiembrie – 2 Decembrie 2018

26 Sep

După explorarea vulcanilor noroioși și a mediului subteran, competiția națională de rovere se întoarce, de data aceasta cu o temă acvatică.

Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu este organizată de Agenţia Spaţială Română (ROSA) în sinergie cu ESERO România — Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială și cu sprijinul organizatorilor locali Banat IT, Universitatea de Vest din Timișoara și Centrul Educațional “Aquapic” cu scopul de a trezi interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial şi de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri.

Roverele, construite ca roboți de explorare a unei exo-planete, au dimensiuni limitate (masa maximă de 2,5 kg şi dimensiuni lineare maxime de 40cm x 30cm x 20cm). Roverele trebuie să fie echipate astfel încât să îndeplinească două misiuni din cadrul unui scenariu de explorare planetară.

Prin participarea la această competiţie, echipele de elevi vor avea ocazia să ia parte la toate fazele tipice ale unui proiect de robotică, de la selectarea obiectivelor, proiectarea şi integrarea componentelor, până la testarea sistemului în final. Ca urmare a acestui proces, participanţii vor învăţa în mod practic şi se vor familiariza cu metodologia de cercetare ştiinţifică, îşi vor însuşi concepte noi, vor aprofunda sau consolida cunoştinţe de tehnologie şi programare, vor învăţa importanța coordonării şi a lucrului în echipă şi, nu în ultimul rând, îşi vor îmbunătăți abilitățile de comunicare.

Exo-Ro a ajuns deja la cea de a treia ediție și ca în fiecare an propunem un nou mediu planetar spre explorare. Ediția din 2018 se va desfășura la Timișoara în intervalul 28 noiembrie – 2 decembrie și va avea ca tema principală exploarea habitabilității unui mediu în care se găsesc cantități însemnate de apă (Roverele vor trebui manevrate printr-un bazin cu apă cu un nivel de maxim 5 cm).

Misiunea ştiinţifică principală ​- obligatorie pentru fiecare echipă – constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix (făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar există în realitate între locaţia explorată şi centrul de control), măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini.

Misiunea ştiinţifică secundară​, la alegerea fiecărei echipe, poate consta în colectarea de eşantioane, măsurarea cu ajutorul senzorilor aflaţi la bord a altor parametri locali (compoziţie atmosferică, nivel de iluminare, concentrație de gaze, pH, radiaţii, etc.), în vederea determinării habitabilităţii pentru special umană, respectiv a posibilităţii existenţei unor forme de viață locală.

Pentru înscriere vă rugăm să completați formularul  corespunzător acestui link pănă pe data de 14 octombrie 2018 ora 23:59 și să-l trimiteți la adresa exo-ro@rosa.ro
Regulamentrul competiției poate fi consultat urmărind acest link.

Calendarul competiţiei

  • Lansarea concursului: 26 septembrie 2018
  • Perioada de trimitere a propunerilor: 26 septembrie – 14 octombrie 2018
  • Jurizarea propunerilor: – 15-17 octombrie 2018
  • Publicarea pe site-ul ROSA a numelor echipelor finaliste: 18 octombrie 2018
  • Realizarea roverelor: 18 octombrie – 27 noiembrie 2018
  • Finala: 28 noiembrie – 2 decembrie 2018