Cursuri de inițiere în științe spațiale pentru profesorii de matematică, fizică, biologie, chimie și geografie, Mărișel, 8-11 August 2019

26 Jun

Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România) organizează în perioada 8-11 August 2019, două cursuri de iniţiere în ştiinţe spaţiale. Cursurile se adresează cadrelor didactice din învăţământul secundar (gimnazial și liceal) şi se vor desfăşura în cadrul pensiunii “Popasul Iancului”, Mărișel, județul Cluj. Lectorii vor petrece 4 zile si 3 nopti alături de cursanți, deslușindu-le din tainele cerului si ale explorării spaţiului cosmic.

Cursurile, care se vor desfășura în aceeași perioadă, vor avea două tematici principale:

  • Științe și tehnologii spațiale, cursul fiind adresat în principal profesorilor de matematică și fizică
  • Astrobiologie și științe spațiale, cursul fiind adresat în principal profesorilor de biologie, chimie și geografie.

O parte din curs va fi comună, reunind ambele grupe, iar alte componente ale cursului se vor desfășura în sesiuni paralele cu tematică specifică celor două grupe: tehnologii spațiale / robotică – pentru grupa de matematică-fizică, respectiv astrobiologie pentru grupa de biologie, chimie și geografie.

Conţinut: Cursul are scopul de a le oferi participanţilor cunoştinţele necesare pentru a atrage elevii din învăţământul secundar către materiile STEM (stiinţă, tehnologie, inginerie, matematică) prin intermediul fascinaţiei prezentate de către spaţiul cosmic.

Locaţie: Pensiunea “Popasul Iancului”, Mărișel, jud. Cluj, http://turismmarisel.ro/

Locuri: limitate

Sprijin material: Se asigură gratuit şcolarizare.

Costuri: Cursanții sunt responsabili pentru transportul din localitatea de domiciliu până la Mărișel şi înapoi, pentru cazare și pentru mese. Intenționăm să asistăm cursanții cu transport organizat dus-întors pe traseul Cluj – Mărișel – participanții selectați vor fi ținuți la curent în această privință. Costul pe zi – pensiune completă (trei mese) și cazare în cameră dublă sau triplă pentru perioada 8-11 August este de 160 lei / noapte / persoană și se va achita direct pensiunii “Popasul Iancului” din Mărișel, aceasta acceptând și bonuri de vacanță aflate în termen de valabilitate.

Eligibilitate: Cursul se adresează profesorilor de matematică, fizică, biologie, chimie, geografie din învățământul gimnazial și liceal, activi în școli sau în cluburi ale copiilor / CoderDojo.

Criterii de selecţie: Candidaţii vor trebui să demonstreze competenţă, precum şi interesul de a disemina cunoştinţele şi experienţa dobândită în cadrul cursului către elevii lor, precum şi către alţi profesori din localitatea de domiciliu, pentru a atrage cât mai mulţi elevi către astronomie, ştiinţe / tehnologii spaţiale şi materii STEM. Selecţia participanţilor va ţine cont şi de o cât mai echitabilă distribuţie geografică în cadrul celor 8 regiuni de dezvoltare ale României.

Selecţie participanţi: Cadrele didactice care doresc să candideze vor completa online, până la data de 29 iulie 2019, un formular de participare ce va contine  motivaţia participării, incluzând experienţa anterioară (unde este cazul) şi modul în care candidatul se angajează să transmită mai departe elevilor şi colegilor săi cunoştinţele dobândite prin participarea la acest curs. Formularul poate fi accesat apasand aici – formular cursuri secundare Mărișel. Candidații vor trebui să selecteze modulul dorit – tehnologii spațiale / astrobiologie.

Cursul nu este acreditat, dar reprezintă o acțiune în concordanță cu colaborarea stabilită între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Agenția Spațială Română (ROSA). Această colaborare este prevăzută în Protocolul nr.9203/13.04.2016 MENCȘ, 179/21.03.2016 ROSA.

Candidaţii vor fi informaţi în legatură cu rezultatele selecţiei în timp util.