Spațiul cosmic vine la voi acasă: Marius-Ioan Piso, Președinte și director general Agenția Spațială Română

4 Apr

Dragi elevi, dragi profesori,

În perioada aceasta, în care porțile școlilor sunt închise datorită pandemiei COVID-19, casele voastre se transformă în săli de clasă, cancelarii și laboratoare. ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – este un proiect colaborativ al Agenției Spațiale Europene și al Agenției Spațiale Române care aduce spațiul cosmic în școlile românești. ESERO România aduce, astăzi, spațiul cosmic acasă, prin intermediul internetului. Colegii din ESERO România sunt angrenați în traducerea și adaptarea unui număr de resurse educative dezvoltate de către ESA, care sunt publicate, în timp util, pe site-ul www.esero.ro și distribuite prin social media – dar și în alte inițiative. Una dintre acestea este “Spațiul cosmic vine la voi acasă” – prin care intenționăm să vă punem în legătură – atât pe voi, cadrele didactice, cât și pe voi, elevii, cu specialiști din domeniul spațial care vă vor vorbi despre modurile în care spațiul cosmic este util vieții de zi cu zi precum și în situații de urgență cum ar fi această pandemie. Teleșcoala și telemedicina, de exemplu, vin în sprijinul societății în această perioadă – iar alte tehnologii spațiale contribuie la reducerea efectelor crizei.

Așadar, în săptămânile care urmează, ESERO România va publica mesaje video de la specialiști în domeniul spațial sau domenii conexe — sau, acolo unde este posibil, va facilita un dialog în direct dintre voi și aceștia, prin intermediul transmisiunilor “live” pe canalul Facebook al ESERO România.

Cel dintâi mesaj video din această serie este transmis de către cosmonautul roman Dumitru-Dorin Prunariu, care vă va vorbi despre importanța carantinei și protejării cosmonauților de agenți patogeni. Vă invit, alături de colegii de la ESERO România, să faceți acest video, precum și cele care vor urma, cât mai cunoscut elevilor si colegilor voștri.

Marius-Ioan Piso
Presedinte si director general
Agenția Spațială Română (ROSA)