CanSat

Ce este un CanSat?

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Prima competiție de CanSat a avut loc in anul 1999 in SUA, urmându-i multe alte competiții naționale și internaționale. In România, CanSatul a început timid cu o tabăra de CanSat la Cabana Gârbova in primăvara anului 2014 (câștigătoare a secțiunii științifice din acțiunea “Școala Altfel” de pe atunci) , a continuat apoi să se dezvolte iar acum în 2023 am ajuns deja la a noua competișie de acest gen destinată eleviilor de liceu.


Competițiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o prima experiență în ceea ce presupune o misiune spațiala reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor, etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifica, design tehnic, analiza și prezentarea a datelor, lucrul in echipa) cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).
Pentru competiția românească și europeană, fiecare CanSat va trebui să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară. Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de către CanSat la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic. Misiunea secundară este la alegerea fiecărei echipe și poate consta din activități cum ar fi măsurarea unor parametri mai avansați – ca de exemplu accelerația, localizarea GPS, măsurarea radiației din mediul înconjurător – sau o activitate precum aterizarea la punct fix sau eliberarea unui rover la aterizare.

ESERO România invită elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar să participe la cea de-a noua competiţie naţionala de CanSat – România. Data limită pentru înscrierea echipelor este 26.02.2023, tot ce trebuie să faci este să completezi formularul apăsănd butonul de mai sus.

Calendar orientativ

Componența echipelor

Echipele compuse din patru pana la șase elevi (cu vârsta de peste 14 ani împliniți pana la 1 Aprilie 2023) și coordonați de către un cadru didactic vor propune designul unei mini-misiuni spațiale, vor da . detalii despre misiunea secundară, felul în care elevii își vor împărți lucrul în echipă, precum și modurile în care își vor promova misiunea.

Componența echipelor va trebui să respecte următoarele condiții:

  • Toți elevii vor trebui să fie înrolați în învățămăntul liceal la cursuri la zi.
  • Sunt acceptațe inclusiv echipe ale Palatelor Copiilor sau cluburilor (ca de exemplu CoderDojo) dacă elevii sunt înrolați la cursurile de învătământ liceal la zi.
  • Cel puțin 50% din membrii componenți ai echipei vor trebui să aibă cetățenia unui stat membru ESA sau al unui membru asociat.
  • Studenții nu pot participa la acestă competiție.
  • Fiecare echipă va fi coordonata de un singur profesor sau mentor. Acesta trebuie să fie un adult care va putea ghida echipa în etapele practice ale competiției și ăi va putea însoți în cadrul campaniei de lansare.
  • Un profesor sau un mentor va putea fi responsabil doar pentru o singură echipă per ediție.
  • Un profesor sau un mentor nu va putea să depună mai mult de două propuneri de echipă.
  • Nu se acepta substitutii in cadrul echipei pe parcursul competitiei. Componenta finala a echipei va fi comunicata organizatorilor până la finalul atelierului introductiv pentru profesori din luna martie.
  • In finala Europeana se va califica echipa care va obtine cel mai mare punctaj în etapa națională a  competiței.

Regulament/Guidelines

Echipele participante vor lua în considerare regulile de concurs descrise in formularul de inscriere si in regulile descrise in regulamentul românesc disponibil online aici, mutatis mutandis, si mai apoi cele descrise în regulamentul european disponibil pe site-ul  ESA (https://cansat.esa.int/guidelines/). Limba oficială a competiției va fi engleza.

e