Ce este un CanSat?
CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.
Prima competiție de CanSat a avut loc in anul 1999 in SUA, urmându-i multe alte competiții naționale și internaționale. In România, CanSatul a început timid cu o tabăra de CanSat la Cabana Gârbova in primăvara anului 2014 (câștigătoare a secțiunii științifice din acțiunea “Școala Altfel” de pe atunci) , a continuat apoi să se dezvolte iar acum în 2024 am ajuns deja la cea de a zecea compeție de acest gen destinată eleviilor de liceu.
Competițiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o prima experiență în ceea ce presupune o misiune spațiala reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor, etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifica, design tehnic, analiza și prezentarea a datelor, lucrul in echipa) cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).
Pentru competiția românească și europeană, fiecare CanSat va trebui să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară. Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de către CanSat la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic. Misiunea secundară este la alegerea fiecărei echipe și poate consta din activități cum ar fi măsurarea unor parametri mai avansați – ca de exemplu accelerația, localizarea GPS, măsurarea radiației din mediul înconjurător – sau o activitate precum aterizarea la punct fix sau eliberarea unui rover la aterizare.
Mai multe detalii despre competiția din România din acest an regasiți în acest articol
Mai multe detalii despre competiția CanSat in Europa regăsiți urmărind acest link.